ISO 22000 belgesi; gıda güvenliği açısından tehdit unsuru oluşturabilecek etkenleri kontrol altına almak adına gıda zincirinde yer alan kuruluşların gerekli şartları sağlamaları için oluşturulmuş olan yönetim sistemi standardıdır. Bu standardın en önemli temel yaklaşımlarından bir tanesi Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları yani HACCP’dir. Gıda zincirinde ortaya çıkması muhtemel tehlikelerin önceden tespit edilmesi ve ortadan kaldırılması ya da kabul edilebilir sınırlara indirilmesi adına uygulanmakta olan bir sistemdir. Gıda zincirinde yer alan her bir oluşumun gerekli denetimler sayesinde güvenilirliğinin ispatlanması hem halk hem de kurum nezdinde önemli olduğu açıktır. Bu sebeple firmalar halk sağlığını tehdit edici herhangi bir oluşumun parçası olmadığını da bu anlamda güvenceye alabilmektedirler.
ISO 22000 Temel Bileşenleri Nelerdir?
Gıda zinciri baz alındığında standart gıda güvenliğini sağlayan ve genel kabul görmüş ana bileşenler şu şekilde sıralanabilir:
- Sistem yönetimi adına tüm etkenler.
- Etkileşimli iletişim kapsamı alanındaki tüm etkenler.
- Gıda güvenlik yönetim sisteminin sürekli olarak güncellenerek geliştirilmesi.
- Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktası planları kapsamında gıda güvenlik tehditlerinin kontrol altına alınması.
ISO 22000 Sertifikasına Kimler Sahip Olmalı?
Yaşam standartlarının sürekli olarak bir değişim içerisinde olduğu göz önüne alındığında tüketim alışkanlıklarının da bu duruma paralel değiştiğini görebiliriz. Bu anlamda sağlıklı beslenme günümüzdeki en önemli konulardan bir tanesi olmuştur. Bu anlamda içerisinde bulunduğumuz koşul ve şartları da düşündüğümüzde ISO 22000 Standardının önemi bir kez daha anlaşılabilir. Bütün gıda zinciri açısından baktığımızda oluşması muhtemel tehlikelerin önüne geçmek adına önemli bir adımdır. ISO 22000 standardını uygulayan birimlere baktığımızda karşımıza direk gıda üreticileri haricinde gıda servis operatörleri, perakendeciler, toptancılar, hazır yemek firmaları, lokanta ve restoran gibi yerler çıkmaktadır. Ancak genellemek gerekirse gıda zincirinde etkin ya da dolaylı rol oynayan tüm birimler, kuruluşlar tarafından kullanılmaktadır.
ISO 22000 Sertifikasının Ne Gibi Faydaları Vardır?
ISO 22000 belgesi işleyiş açısından kuruluşlara kazandırdığı çok büyük fayda ve yararlar vardır. Bunlara kısaca değinmek gerekirse;
- Sorumluluk ve hesap verilebilirlik kalemleri tamamen şeffaf bir duruma gelir.
- Hissedar ve tedarikçilerinizin tehlike tetkiklerinize karşı güven duymalarını sağlar.
- Tedarik zinciri boyunca bu tetkikler uygulanır.
- Kurumu sürekli etkin kılar ve bu anlamda sistemleri sürekli güncelleme, geliştirme eğilimi ortaya çıkar.
- Kuruma prestij kazandırır. Uluslararası kabul görmüş yöntemlerin uygulanması daima güven endeksi yaratır.
ISO 22000 Sertifikasına Neden Gerek Duyulur?
- Öncelikle güvenli, besleyici ve yeterli düzeyde gıdaya erişim ile sağlığın teşviki açısından önemlidir.
- Resmi verilere göre ortalama 600 milyon kişi bozuk gıdalar nedeni ile hastalanıyor. Bu problem neticesinde ise her sene 42 bine yakın insan hayatını kaybediyor. Bunun anlamı ise 33 milyon sağlıklı yaşam yılının ortadan kalkmasıdır. Bunun önlenmesi dahası kontrol altına alınması elzemdir.
- Dünyada her sene 125 bin ölümün %40 oranını 5 yaşın altındaki çocuklar oluşturuyor.
- Sağlığa son derece zararlı virüs, parazit, bakteri ya da kimyasal maddeler içeren güvensiz gıdalar sayısı 200’ü geçen pek çok ciddi hastalığa kapı açıyor.
- İshal bazlı hastalıklar bozulmuş gıdaların tüketilmesi neticesinde en çok görülen hastalık tipidir. Bu durum her sene 550 milyon insanın hastalanmasına neden olmakla beraber 230 bin kişinin de hayatını kaybetmesine neden oluyor. Bunun önlenmesi adına atılacak önemli bir adımdır.
- Bilindiği gibi gıda tedarik zincirleri günümüzde çok uluslu sınırlar çerçevesinde gelişmektedir. Bunun anlamı hem üretici ve tüketici kanadında hem de hükümetler kanadında iyi bir iş birliği ve koordinasyonun gerekliliğidir. Bu koordinasyon güven duvarını da sağlamlaştırmaktadır.
0 Yorum