ISO 20000-1 Belgesi Nasıl Alınır?
ISO 20000-1 belgesi nasıl alınır sorusuna cevap vermeden önce bazı kavram ve terimleri açıklamakta fayda görüyoruz.
ISO 20000 Belgesi Nedir?
20000 Bilgi teknolojiler hizmet yönetim sistemine bağlı olan ISO 20000-1: 2018 belgesi, iş ve müşteri yükümlülüklerini yerine getirmek, profesyonel ve prestijli bir sürecin oluşturulmasını sağlamak için verilmektedir.
ISO 20000-1 Belgesi
Bilgi teknolojileri hizmet yönetimi sistemi standartları üzerine verilmekte olan ISO 20000-1 belgesi, iş dünyasındaki teknolojik sürecin etkili bir yönetim uygulandığını gösterir. Yazılım donanım teknik servis hizmeti vermekte olan firmaların güvenilir ve tam teşekkülü işlemler yapabileceğini ispat eder.
ISO 20000 Bilgi Teknolojileri
Bilgi yönetimi teknolojileri geniş kapsamlıdır. Bu kategori altında düşünemeyeceğimiz bazı altyapı teknolojileri dahi bilgi yönetimine yarar sağlamaktadır. Bilgi yönetimi teknolojileri denildiğinde öncelikle biçimsel bilgiyi, insanlara gerektiğinde sunma amacıyla depolayan ve dağıtımını yapan teknolojiler akla gelmektedir.
ISO 20000 Sertifikası
Bilişim sektöründeki yazılım, donanım, teknik servis hizmeti veren bilgi teknolojisi firmaların süreçlerini ve servislerini yönetebilmesi için oluşturulan ISO 20000 Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetimi Standardı’na göre sistemlerini kuran ve süreçlerini yöneten bilgi teknoloji firmalarının bağımsız ve akredite belgelendirme kurumlarından denetlenerek ISO 20000 standart şartlarına uygunlukları tespit edilerek verilen belgeye ISO 20000 sertifikası veya ISO 20000 Belgesi denir.
ISO 20000-1 Belgesi Nasıl Alınır
Belgeyi alabilmek için Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi Standardı’nın istediği şekilde bir sistem kurulmalıdır. Bu sertifika için başvuru yapılmadan önce bir danışmanlık firmasından destek talep edilir. Daha sonra genel anlamda aşağıdaki süreçler takip edilmektedir:
- Standart kapsamının belirlenmesi: Başvuru yapacak firmanın bünyesinde çok sayıda bölüm bulunabilir. Bu nedenle standardın hangi birimler için alınacağı net bir şekilde ortaya konulmaktadır.
- Uyumluluk analizi: Sisteme entegre edilecek bilgi teknoloji birimlerinin, ISO 20000‘e ne kadar uyumlu olduğu analiz edilmektedir.
- Sistem tasarımı: Yapılan analiz sonucunda, yapılacak çalışmalar için bir yol haritası belirlenir ve danışmanlık kuruluşu başvuru yapacak firma ile beraber sistemin genel ve bileşenler bazında bir tasarımı ortaya koyar.
- Uygulama: Standardın gerekliliklerine göre tasarlanan süreçlerin uygulamasına geçilir.
- Takip ve İyileştirme: Uygulamanın sürekli olarak izlenmesi sağlanarak PUKÖ döngüsü dediğimiz planla, uygula kontrol et, önlem al adımlarıyla uygulama sürekli olarak geliştirilir ve alınan geri bildirimler ile sistem devamlı olarak iyileştirilir.
Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi’ni başarıyla uygulayıp sertifika almak için gerekli bütün adımların sağlandığı tespit edildiğinde, belge için gerekli başvuru yapılmaktadır. Başvurudan önce yukarıdaki adımları bir danışmanlık kuruluşu ile beraber gerçekleştiren firmalar, belgelendirme sürecini başarıyla uygulamakta ve denetimlerden de kısa sürede geçerek belge sahibi olmaya hak kazanmaktadır.
ISO 20000 Bellgesi almak için ISO 20000 standardına ve uygulamalarını iyi bilen bir danışmanlık firmasından hizmet alınmasına yönelik sözleşme yapıldıktan sonra danışmanlık firması aşağıdaki ISO 20000 Standardı süreçlerini şirketinizde yapılandırılması için gerekli dokümantasyon ve danışmanlık hizmetlerini verir.
Nedir bu gerekli dokümantasyon ve danışmanlık hizmetleri?
- Hizmet Seviye Yönetimi
- Hizmet Raporlama
- Hizmet süreklilik ve kullanılabilirlik yönetimi
- Hizmet yönetimi için bütçe ve finans yönetimi
- Kapasite yönetimi
- Bilgi güvenliği yönetimi
- İş ilişkileri Yönetimi
- Tedarikçi Yönetimi
- Olay yönetimi
- Problem yönetimi
- Konfigürasyon yönetimi
- Değişim Yönetimi
- Sürüm yönetimi
Burada dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan bir tanesi de standardın 4. maddeden 10. maddesine kadar olan bütün maddelerin tam olarak uygulanması ve bir tanesinin bile eksik bırakılmamasıdır.
ISO 20000-1 Belgesi’ni Hangi Firmalar Alabilir?
Bilişim sektörü firmaları alabilir.
ISO 20000-1 Belgesi Zorunlu mudur? Neden Alınır?
ISO 20000-1 Belgesi almak bazı sektörler ve bazı firmalar için zorunlu hale gelmiştir Bilgi teknolojileri firmalarının bazıları devlet ihalelerine girmekte ve kamu kurumları bilişim teknolojileri yönelik bu tip hizmet alımlarında ISO 20000-1 belgesini şart koşmaktadırlar.
ISO 20000-1 belgesine sahip olmakla hedeflenen amaç bir firmanın bir çok operasyonunu diğer belgesi olmayan firmalardan daha iyi organize ettiğini kanıtlamaktır. Tabi ki burada dikkat edilecek husus ise ISO 20000 Belgesi akreditasyonu olmasıdır. Akreditasyonu olmayan ISO 20000 belgesi geçersizdir.
ISO 20000 Belgesinin alınması zorunlu olan diğer firmalar ise özel entegratör olarak tanımlanan Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yetkilendirilen ve mükellefin adına e-Fatura, e-Defter, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye gibi elektronik kayıtları oluşturmaya yetkili aracı kurumlardır. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı e-fatura hizmeti konusunda yetki vereceği firmalardan ISO 20000 Standardına göre süreçlerini yapılandırılmasını ve akreditasyonlu ISO 20000 Sertifikası sahibi olmalarını şart koşmaktadır.
ISO 20000-1 Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi Fiyatı
Bu konuyla ilgili bilgiler için buraya tıklayınız.
ISO 20000-1 Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Belgesi Nedir?
Bu konuyla ilgili bilgiler için buraya tıklayınız.
Bilginer Belgelendirme Eğitim Danışmanlık Ticaret Ltd. Şti.
0 Yorum