ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi
Dünyanın en tanınmış kalite yönetim sistemiyle işletmenizi sürekli iyileştirin!
ISO 9001
Kalite Yönetim Sistemi Nedir?
ISO 9001 kalite yönetim sistemi, kalite yönetimini etkili bir şekilde ifade etmenin bir yoludur. Bu standartta gerekli şartları sağlayan kurum ve kuruluşlar, bu belgeyi almaya hak kazanırlar. Bu sayede işletmeler, ISO 9001 belgesi sayesinde tüketicilere sunduğu ürünlerin, ulusal ve uluslararası alanlarda uygunluğunu kanıtlamış olurlar.
Uluslararası standartlar teşkilatı, kısa adıyla ISO; kalite belgelerinin temel amacını deneme yanılma olmadan kalite standartlarına tabi olunarak üretim gücü olarak tanımlamaktadır. ISO 9001 kalite yönetim sistemi merkezi Cenevre olan ve 100’ü aşkın ülkenin üyesi olduğu ISO (International Standart Organization) tarafından oluşturulmuştur. Her ülkenin kendi belirlediği standartlara uygun olarak kalite kontrol mekanizması kurduğundan, bu standartlar uluslararası bazda kabul edilmediğinden ISO 9001 kalite yönetim sistemi adı altında evrensel bir standart oluşturularak geniş kullanım ağının oluşumu sağlanmıştır.
ISO 9001 kalite yönetim sistemi kurum ve kuruluşların müşteri memnuniyetlerini üst seviyeye çıkararak kurmak istedikleri, kalite yönetimlerinin geliştirilmesi adına rehber olan bir sistemdir. Bu belgeyi almaya hak kazanmadan önce uyulması gereken tüm şartları tamamlayan kuruluşlar sertifikasyon adımına geçmektedir. Yapılan denetimlerin olumlu ise ISO 9001 kalite yönetim sistemi belgesini almaya hak kazanan kurumlara bu belge takdim edilmektedir.
ISO 9001 Belgesinin Sağladığı Yararlar Nelerdir?
Kurumun yönetim işleyişindeki standartizasyon sayesinde sadık müşteri kitlesinin artışı
Kurum çalışanlarının yetkilerinin farkında olmaları, işlerine özveriyle bağlanmaları
Çalışanların güvenli bir çalışma ortamında rahatlıkla işlerini yapabilmeleri
Hatalı veya yanlış üretilen ürünlerin sayısının giderek azalması
Yeni müşteri sayısında ciddi artış gözlemlenmesi
Artan itibar sayesinde kuruma duyulan güvenin artması
Ulusal ve uluslararası alanda saygınlık ve prestij artışının yaşanması
Kurumsallaşma ve kurum kültürünün oluşumunun hızlanması, evrak ve kayıt kültürünün yerleşmesi
Pazardaki rekabette üstünlük avantajı yakalayabilme
Ürün üretiminde kar marjının yüksek oranda artışının sağlanması
Emek, zaman ve sermaye kullanımlarının optimum seviyeye ulaşımının sağlanması
Kamu kurumu veya özel ihalelerde kalite yönetim belgesinin yeterlilik açısından tamamlayıcı unsur oluşu
ISO 9001 Belgesi Kimler Almalı?
ISO 9001 belgesine neredeyse ihtiyaç duyulmayan alan sayısı oldukça azdır. Dünyanın en popüler kalite yönetim sistemi, bugün hemen hemen tüm sektörler için zorunluluk haline gelmiştir. İşte yaygın olarak ihityaç duyulan bazı sektörler;
- Eğitim
- Gıda
- İnşaat
- Mühendislik
- Kozmetik
- Perakende Satış
- Toptan Satış
- Tekstil
- Bilişim
- Otomotiv
- Medikal
- Sağlık
- Enerji
ISO 9001 Belgesi Almak İçin Gereken Belgeler Nelerdir?
ISO 9001 kalite yönetim sistemi belgesi için gereken evraklar öncelikle firma adresi, sicil gazetesi, imza sirküleri, vergi levhası, işletme kayıt belgeleri, SGK hizmet listesidir. Bu belgelerin hazırlanması sonucunda gerekli şartları Bilginer Belgelendirme olarak gerçekleştirip sürecin devamını birlikte yönetebilmekteyiz. Ayrıntılı bilgi için hemen bizimle iletişime geçin!