‘International Organization for Standardization’ın kısa yazılışı olan ISO, uluslararası standardizasyon örgütünün meydana getirdiği bir kalite yönetim sistemi olmaktadır. ISO 9001 belgesi, ilgili herhangi bir kuruluşun sunduğu ürün ya da hizmeti uluslararası alanda kabul görmüş bir yönetim sistemine yönetim anlayışı neticesinde ortaya çıkmış olan ürün ve hizmet kalitesinin sürekliliğinin sağlanabilmesinin bir nevi güvencesini belgelemektedir.
ISO 9001 Nedir?
ISO 9001 belgesi her şeyden önce etkili bir kalite yönetim sistemini tanımlamakta kullanılan bir standart ölçüdür. Şayet bu standart kuruluş tarafından sağlanırsa ISO 9001 belgesi almaya hak kazanmış demektir. Bu belge sayesinde mevzu bahis kuruluş ürün ya da hizmetlerinin uluslararası standartta olduğunu kanıtlamış olur. Bu standardın belirlendiği yer İsviçre’dir. Uluslararası standardizasyon Örgütü tarafından geliştirilmiş olan bu sistem Cenevre kentinde 90’dan fazla ülkenin üye olduğu bir organizasyondur. Yetki açısından bakıldığında belgelendirme şirketlerini yetkilendirme yetkisi üye konumda bulunan ülkelerin akreditasyon kurullarına verilmektedir. Ülkemizde ise bu yetki TÜRKAK’tadır. ISO 9001 standardının zorlayıcı olmadığını belirtmek gerekir. Bu standart genel şartları içermektedir. Bu standartlar büyük ya da küçük ölçekli fark etmeksizin her sektör için uygulanabilir durumdadır. Ayrıca bu standart kalite yönetim sisteminin nasıl oluşturulacağını tamamen kurumun kendisine bırakmaktadır. Yapılması gereken standart Kalite Yönetim Sistemi olarak algılanmamalıdır. Bu standardın şartlarını karşılamakta olan kalite yönetim sistemini oluşturmaktadır.
ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesinin Faydaları Hakkında
ISO 9001 belgesi faydalarına değinmek gerekirse;
- Kurumun müşterilerin beklenti ve isteklerine uygun, daha iyi ve kaliteli ürün tasarımı planlamasını sağlar.
- Bununla beraber iyi bir tasarım işlem maliyetini de azaltmaktadır.
- Kurum içerisindeki organizasyonun daha iyi ve aktif bir şekilde koordine olmasını sağlar. Bu anlamda sorunların da erkenden tespit edilerek çözülmesine katkıda bulunur.
- Çalışanların faaliyetlere katılması adına işlevsellik sağlar. Ayrıca çalışanların heyecanı ve motivasyonu artırılmış olunur.
- Kuruluşun kalite imajı önemlidir ve bu imajın güçlenmesinde belge oldukça etkilidir. Müşteri güveni açısından önemli bir noktadır.
- Kurum içi ve pazarda sürekli iyileştirme ve kalifiye eleman oranını artırıcı etkide bulunur.
- Ortaya çıkmış ya da çıkması muhtemel sorunların sistematik bağlamda analiz edilmesini sağlar. Bu da kurum açısından gelişme anlamına gelmektedir.
- Müşteri memnuniyetine odaklanmış olan kuruma dair müşteri şikâyetlerinde azalma olur. Müşteri memnuniyetinin yanı sıra müşteri bağlılığı da artar.
- Ürün kalitesi sorunlarından kaynaklanmış olan kalitesizlik maliyetlerinde düşüş sağlar.
- Departmanlar arası problemlerin çözümünde daha rasyonel yaklaşımlar sergilenmesine neden olur.
- Rakipler ile olan farkı artırmakla beraber yeni pazarlara açılma imkânı da sağlar.
- Fonksiyon ve süreçler arasındaki sistemik işleyiş ortaya çıkar ve bu anlamda organizasyon içerisinde sağlıklı bir bilgi akışı ortamı oluşturulmuş olur.
- Kurumsal kimliğin önemi ortaya çıkar. Kurumsal kimlik her şeyden önce istikrarı simgeler.
- Kurumsallaşma adına yönetsel ve sistematik bir altyapı kurulması bakımından adım atılmasını sağlar.
- Yönetimin genel anlamda tüm detayları ile kurumu daha iyi ve net kontrol altında tutulmasını sağlar. Bu da daha sağlıklı sonuçların alınabilmesi adına önemlidir.
ISO 9001 Standardı Kimlerin Kullanımına Uygundur?
Uluslararası bir standart olan ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Standardı öncelikli olarak büyük, küçük ya da sağladıkları hizmet ya da ürüne bakılmaksızın tüm kuruluşlara uygulanabilir niteliktedir. Bu anlamda gelişimi bir amaç olarak belirlemiş, prensipleri doğrultusunda etkili bir kalite yönetim sistemi oluşturmak isteyen hemen tüm kuruluşlarca uygulanabilmektedir. Bu anlamda sektör ya da herhangi bir ölçek söz konusu olmamaktadır.
0 Yorum