ISO 22000 Gıda Güvenliği Nedir?

Eren Bilgiseverer

27 Şubat 2022

Gıda Güvenliği Nedir?

Gıda güvenliği üretimden, yani tarladan tüketicinin sofrasına ulaşana kadar gıdalardaki olası fiziksel, kimyasal, biyolojik, mikrobiyolojik ve her türlü zararların öngörülmesini ve uzaklaştırılmasını hedefleyen tedbirlerin tamamını ifade eden kısa bir tanımdır.

ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı

ISO 22000 standardı; gıda zincirinde yer alan kuruluşların ürettiği gıdanın ürünlerinin güvenli olmasını sağlamak ve gıda güvenliğine yönelik olan tehditleri kontrol altına almak için gerekli şartları kapsar.

ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi

Piyasa Bakanlık denetimlerinde de rastlanan bazı hile çeşitlerini buradan görebilirsiniz. Bu hileler malesef sağlığımızı kısa ve uzun vadede (kanser olarak) tehdit ederken 12 Ağustos 2021 tarihli Cumhuriyet Gazetesi’nde yer alan bir haberde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2015-2020 yılları arasında gıda kaynaklı hastalıklar nedeniyle hastanelere 18 milyon 314 bin 239 başvuru yapıldığını, bin 714 kişinin yaşamını yitirdiğini kaydetti. Yeşilay sitesinde tarladan sofraya uzanan bir zincir: Gıda Güvenliği başlıklı yazıda İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral’ın görüşlerine yer verilmiş. Prof. Dr. Göral, gıda güvenliği sistemlerinin kullanılmasıyla, gıdaların birçok faktör açısından güvenli olarak üretileceğine vurgu yapıyor. Prof. Dr. Göral, “Günümüzde gıda kaynaklı hastalıkların büyük bir kısmı, gıda güvenliğinin sağlanamadığı şartlarda ve ortamlarda üretilen ürünlerden kaynaklanmaktadır” ifadelerini kullanıyor.

ISO 22000: 2018 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi 

ISO 22000: 2018 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi  tarladan çatala gıda zincirinde yer alan kuruluşların, gıdanın tüketimi anında güvenli olmasını sağlamak ve gıda güvenliğine yönelik olan tehditleri kontrol altına almak için gerekli şartları kapsar. ISO 22000 standardı denetlenebilir şartlar aracılığıyla, HACCP planı ile öngereksinim programlarını birleştirerek 2018 yılında revize edilerek güncellenmiştir.

ISO 22000 Standardı Kimler İçin Geçerlidir?

ISO 22000 Standardının tüm şartları geneldir ve büyüklüğüne ve karmaşıklığına bakılmaksızın gıda zincirinde yer alan tüm kuruluşlarda uygulanması amaçlanmaktadır. Gıda zincirinin bir veya daha fazla aşamasında, doğrudan veya dolaylı olarak yer alan kuruluşlar ISO 22000 ilgi alanı içindedir. Bir gıdanın tarladaki üreticisinden, sofraya gelene kadar tüm aşamalarındaki kurumlar bu belgeyi alarak güvenli gıda üretimine dahil olabilirler. Gıda üreticilerinin yanı sıra perakendeciler, toptancılar, gıda ekipmanı sağlayan üreticiler, temizlik ve sanitasyon (arındırma) hizmeti veren kuruluşlar, gıda ambalajlama ya da depolama yapan işletmeler içinde gereksinimleri barındıran uygun bir standarttır.

ISO 22000 Neden Gereklidir?

ISO 22000 Standardı; birçok ülkedeki yasal zorunlulukları da dikkate alarak hazırlandığından üretilen mal ve hizmetlerin uluslararası zincirle daha hızlı dolaşımına katkı yapan dolayısıyla ihracatı kolaylaştıran bir etkiye sahiptir. İnsan sağlığı ve gıda güvenliğini ön plana alarak güvenirliği artırdığı gibi rekabet gücünü de olumlu yönde etkiler.

ISO 22000 Faydaları Nelerdir?

  • Tüketiciyi bilinçlendirir,
  • Ürün ve hizmet kalitesini artırır, ölçülmesini sağlar,
  • Müşteri güvenini ve memnuniyetini sağlar,
  • Ticaret kolaylığı sağlar,
  • Çalışanları hijyen ve gıda güvenliği konusunda bilinçlendirir,
  • Güvenli olmayan ürünün üretimi riskini minimuma indirir,
  • Üretim ve işletmelerde disiplin oluşmasını sağlar,
  • Yönetimin etkinliğini artırır.

 

iso 22000

iso 22000 belgesi

ISO 22000 Standardı Hangi Ürünler İçin Uygulanabilir?

ISO 22000 standardı belgelendirmesi yapılabilecek olan kuruluşlar şunlardır:

  • Gıda fabrikasına uygun makine ve ekipman üreticileri
  • Gıda ürününün ticaretini ve satışını yapan kuruluşlar
  • Gıda üreticileri
  • Birincil üretici; çiftlikler, zirai ürün üreten kuruluşlar
  • Gıda ambalajı üreticisi
  • Hayvan yemi üreticisi
  • Evcil hayvan gıdası üreticisi
  • Katkı madde üreticisi
  • Gıda sektöründe depolama ve ulaşımda rol oynayan lojistik firmaları
  • Gıda sektörüne uygun hizmet sağlayıcılar
  • Hazır yemek üreticileri, restaurant ve yemek servisi veren oteller
  • Gıda bileşeni üreticileri
  • Temizlik ve sanitasyon hizmeti veren kuruluşlar
  • Ambalaj malzemeleri üreticileri

ISO 22000 HACCP Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi

Bu konu ile ilgili açıklamaları HACCP başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.

Bu başlıklarda ilginizi çekebilir…

En Ucuz ISO 27001 Belgesi

En Ucuz ISO 27001 Belgesi

Zamların gelmesiyle birlikte tüm ISO Belgelerinin fiyatı arttı. Bilginer Belgelendirme danışmanlık firması olarak siz değerli müşterilerimize özel, bütün şartları zorlayarak fiyatlarımızı sabit tuttuk ve en ucuz ISO 27001 belgesini sahip olma avantajı sunuyor....

En Ucuz ISO 9001 Belgesi

En Ucuz ISO 9001 Belgesi

En Uygun ISO 9001 Belgesi Son zamlarla birlikte ISO belgeleri de fiyat artışlarından nasibini aldı. Ancak Bilginer Belgelendirme Danışmanlığı firması olarak özellikle Ankara ve İstanbul’da bütün şartları zorlayarak fiyatlarımızı sabit tuttuk ve en ucuz ISO 9001...

Sakarya Gıda Güvenliği 

Sakarya Gıda Güvenliği 

Gıda Güvenliği Sakarya Sakarya ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi gıda sektöründe ürün/hizmet üreten kuruluşlarda güvenli ve sağlıklı gıda üretimi için geliştirilen bir standarttır. Sakarya ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi bu hedefe ulaşmak için tehlike...

0 Yorum

Bir İçerik Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir