ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Standardı
ISO 22000 Belgesi, HACCP Belgesi olarak da anılmaktadır. Çünkü belgeye sahip olmanın yolu HACCP gerekliliklerini harfiyen yerine getirmekten geçmektedir. Ayrıntılarını HACCP’le ilgili yazımızda uzun uzadıya anlattığımız gereklilikleri yerine getirmek oldukça zor ve meşakkatli bir süreci gerektirmektedir. Bu süreci başarıyla geçmenin yolu ise öncelikle ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim standardına uygun bir gıda güvenliği yönetim sistemi kurulmalı ve oluşturulmalıdır.
ISO 22000 Eğitimi
HACCP gerekliliklerini yerine getirmek o kadar zordur ki, bütün sistemlerde belge almada yaşanan başarısızlıkların neredeyse yarısı HACCP gerekliliklerine uymanın zorlukları nedeniyle yaşanmaktadır Bu nedenle ISO 22000 HACCP Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi kurulumunda öncelikle konusunda uzman ve deneyimli bir danışmanlık ve eğitim firmasından profesyonel yardım alınmalıdır.
Bilginer Belgelendirme olarak yönetim sistemleri konusunda uzman kadromuzla ve eğitimlerimizle bu konuda yardıma hazır olduğumuzu ifade etmek isteriz. Bizden alacağınız danışmanlık ile şirketiniz eğitimlere tabii tutulacak ve gıda güvenliği alt yapısı sağlam bir şekilde oluşturulacaktır. IS0 22000 belgesi standardına göre danışmanlık ve eğitim veren firmamız sisteminizi kurar ve denetime hazır hale getirir.
ISO 22000 Belgesi Nereden Alınır?
ISO 22000 Danışmanlık firması tarafından ISO 22000 Belgelendirme denetimine hazır hale getirilen şirketinizin Uluslararası tanınmış bir ISO 22000 belgelendirme firmasına Danışman firma tarafından müracaatı yapılır ve ISO 22000 belgelendirme denetimine girmesi sağlanır.
ISO 22000 Belgelendirme firması denetçileri tarafından şirketinizde ISO 22000 Standartlarına uygun bir Yönetim Sistemi kurulup kurulmadığı denetlenir. Sistemin kurulduğu ve başarıyla işlediği tespit edilir ise ISO 22000 belgesi verilir.
ISO 22000 Belgesi 3 yıllığına verilir ve her yıl tekrar tekrar gözetim denetimine tabii tutulur.
Burada dikkat edilmesi gereken konu, piyasada belge satan belgelendirme şirketlerinden belge alınmaması olacaktır. Çünkü KOSGEB’in yönetim sistemlerine yönelik verdiği destekten istifade etmek için TÜRKAK akreditasyonlu danışmanlık firmaları tercih edilmektedir. Sistem kurmadaki amaç belgeyi alıp duvara asmak değil, firmanın kalitesini ve marka değerini artırmak olmalıdır.
ISO 22000 Belgesi Almanın Faydaları Neler?
ISO 22000 belgesi almış bir firma için şu ifadeleri rahatlıkla kullanabiliriz:
- Sistemin amacı tehlike ortaya çıktıktan sonra bu tehlikeyi ortadan kaldırmaktan çok tehlike çıkmadan gereken tedbirleri almak üzerine kurgulandığı için olası tehlikeler önceden tahmin edilir. Böylece istenmeyen durumların gerçekleşme ihtimalini yok denecek kadar azaltır.
- Güvenilir gıda üretimi sağlayarak hatalı üretimin önüne geçer.
- Ürün ve hizmet kayıplarını engeller. Böylelikle üretim maliyetlerini düşürür.
- Etkin bir otokontrol sistemi kurduğu için olası risk ihtimalleri azalır.
- Stok kontrolünü daha verimli bir şekilde gerçekleştirir. Böylece dağıtım zamanlamasında iyileşmeler görülür.
- Müşteri sayısının arttırılması, iş hacminin yükselmesini ve karlılığın artmasını sağlar.
- Resmi mevzuata ve kalite standartlarına uyum sağladığı için denetim ve kontrollerde sorun yaşanmaz.
- Müşterileri ve kamuoyu nezdinde insan sağlığına önem veren değerli bir marka olarak bilinir.
- Toplum sağlığına gösterdiği hassasiyetle tüketici memnuniyetini sağlar ve marka değerini yükseltir.
ISO 22000: 2018 Belgelendirme Prosedürü
ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’ni başarıyla kurup uygulayarak belgelere sahip olmak isteyen kurumlar öncelikle belgelendirme kuruluşlarından fiyat teklifi alır. Fiyat üzerinde anlaşma sağlanması durumunda belgeye sahip olacak firma belgelendirme firmasına başvuruda bulunur.
Belgeye sahip olmak isteyen firma, belgelendirme kurumuna ait başvuru formunu eksiksiz ve doğru şekilde doldurur. Başvuru esnasında Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi doküman belgelerini ve istenen diğer ilave evraklarını hazırlayarak belgelendirme firmasına sunar. Böylelikle başvurusunu gerçekleştirmiş olur.
ISO 22000 Fiyatı
ISO 22000 fiyatıyla ilgili olarak ayrı bir yazıda geniş bilgi sunulacaktır. Ancak şimdiden sizinle şu müjdemizi paylaşabiliriz. Son zamlardan sonra artan danışmanlık fiyatlarına rağmen İstanbul ve Ankara’daki firmalarımıza yönelik olarak %10 indirimimiz olacaktır.
Yazımızı ilginç bulacağınızı tahmin ettiğimiz gıda israfına yönelik bir araştırma yazısı ile kapatmak istiyoruz.
Gıda Güvenliği Derneği´nin yaptırmış olduğu “Gıda Kaybı ve Etiket Okuma Araştırması” sonuçlarına göre tüketicilerin %72’si “Son Tüketim Tarihi (STT)” ile “Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT)” arasındaki farkı çok net bilmediğinden tarihi geçen TETT tarihli ürünleri de atabileceğini söylüyor. Bu da israf anlamına geliyor.
ISO 20000 Gıda Güvenliği Nedir?
ISO 22000 HACCP Uygulamaları Nedir?
Bilginer Belgelendirme Eğitim Danışmanlık Ticaret Ltd. Şti.
0 Yorum