Kosher Nedir?
Musevi inancının esaslarına uygun şekilde üretilen gıda ürünlerin belgelendirildiği sertifikanın ismi olup bu belge, üretilen gıda ürününün Musevi inancına uygun olduğunu gösterdiği gibi aynı zamanda güvenilir ve insan sağlığına uygunluğunu da göstermektedir.
Koşer Nedir?
İbranice’de uygun anlamına gelen Kosher kelimesinin Türk Dil Kurumu’nda henüz bir karşılığı olmasa da vatandaşlar tarafından “Koşer” olarak söylenip aratılmaktadır.
Kaşer Nedir?
İbranice’de uygun anlamına gelen Kosher kelimesinin Türk Dil Kurumu’nda henüz bir karşılığı olmasa da vatandaşlar tarafından “Kaşer” olarak söylenip aratılmaktadır.
Kosher İle Koşer Arasındaki Fark
Herhangi bir fark bulunmamaktadır. Üst paragrafta belirttiğimiz gibi sadece telaffuz farkı bulunmaktadır. Kosher, Koşer veya Kaşer şeklinde söylenip internette aratılmaktadır.
Kosher Sertifikalı Et Müslümanlara Helal mi?
Bu konuyla ilgili çeşitli yorumlar yapılsada Kur’an-ı Kerim’de Maide Suresi 5. Ayette bu konuda kesin hüküm bulunmaktadır:
“Bugün size temiz ve iyi şeyler helâl kılındı. Ehl-i kitabın kestikleri ve diğer yiyecekleri size helâldir. Sizin yiyecekleriniz de onlara helâldir. Namuslu, zinaya girmemiş ve gizli dostlar edinmemiş insanlar halinde yaşamanız şartıyla, müminlerden hür ve iffetli kadınlarla, sizden önceki Ehl-i kitaptan hür ve iffetli kadınlar da, mehirlerini verip nikâhladığınızda size helâldir. Kim imanı inkâr ederse bütün yaptığı işler boşa gider ve o, âhirette de ziyana uğrayanlardan olur.” Maide Suresi 5. Ayet
Öte yandan Din İşleri Yüksek Kurulu’nun yaptığı açıklamada da ehli kitabın kestiği hayvanların yenebileceğine hükmedilmiştir.
Koşer ve Helal Arasında Farklılıklar Şu Şekilde Sıralanabilir
- Kabuklu deniz ürünleri, tavşan, yaban tavukları, ördekler ve yaban kazı Koshere göre haram iken İslam’a göre helaldir.
- Şaraplar Kosher olarak kabul edilmekte fakat İslam dinine göre helal olmaz.
- Kaynağına bakılmaksızın jelatin koşer kabul edilirken İslam’da ise jelatin domuz gibi hayvanlardan elde edilmişse haramdır. Bu nedenle domuz kaynaklı ve koşer damgalı krema (marshmallow), yoğurt gibi ürünler İslam’da helal olmaz.
- Kaynağına bakılmaksızın bütün hayvanlardan elde edilen enzim ve mayalar sekresyon şeklinde düşünülerek (pirsah b’almah) Kosher kabul edildiğinden tüm peynirler de Koşer olur. Müslümanlarda ise peynir mayasının kökenine bakmak helal gıda açısından zorunludur. Maya ya da enzim domuz gibi haram hayvanlardan veya İslami usule uygun şekilde kesilmemiş hayvanlardan elde ediliyorsa haram kabul edilir ve yenilmesi dinen sakıncalıdır..
- Musevilikte süt ve et ürünleri aynı anda yenmez ve bu gıdaları hazırlamada kullanılan tabak, çanak ve ekipmanlar ayrı olarak muhafaza edilip birbirlerine karıştırılmazlar. İslamda ise böyle bir ayrım yoktur.
Koşer Belgesi Nasıl Alınır?
Başvuru: Başvuru formumuzu şirketiniz ve tesisiniz hakkında lojistik bilgileri ekleyerek danışmanlık şirketimize başvurunuz. Başvurunuzu işleme almak için bir Haham Koordinatörü (hesap yöneticisi) atanacaktır. Bu kişi sorularınızı yanıtlamaya çalışacak ve Koşer sertifikasyon sürecinde size rehberlik edecektir.
Tesis Ziyareti: Nitelikli bir Haham Saha Temsilcisi ürünlerinizi sertifikalandırmanın fizibilitesini gözlemlemek için tesisinizi ziyaret edecektir. (Bu incelemeden önce faturalanan hizmet bedeline seyahat masrafı ücreti eklenir) Haham Saha Temsilcisi tesisinizi gezecek ve danışmanlık merkezimize yazılı bir rapor sunacaktır.
Değerlendirme: Başvurunuz ve inceleme raporunuz, Hahamlar Koordinatörünüz tarafından gözden geçirilecek ve bu, size danışmanlık şirketimizin sertifika verip veremeyeceğini bildirecektir. Bazı durumlarda, sertifikanın verilebilmesi için bazı sistem değişiklikleri gerekebilir.
Sözleşme: Atanan haham koordinatörünüz, Kaşer sertifikasyonu için tüm gereklilikleri ve ücretlerini içerecek bir sözleşme taslağı hazırlayacaktır. Kabul edilebilir bulursanız, sözleşme imzalanır ve danışmanlık ofisine iade edilir. Sonrasında size bir onay mektubu gönderilir.
Koşer Etiketleri Onayı: Koşer sembolünü taşıyan yeni ürün etiketleriniz daha sonra nihai onayımıza sunulabilir.
Koşer Sertifikası: Tebrikler artık dünyada Musevi hedef kitlesine yönelik ürünlerinizi satabilir ve ihracatını yapabilirsiniz.
Koşer Belgesi Fiyatı
Kosher belgesi fiyatını öğrenmek için Bilginer Belgelendirme ve Danışmanlık şirketimizle iletişime geçebilirsiniz. Helal belgesine benzer şekilde bir dizi kural ve kaidenin uygulanmasını içerir ve bu kurallara uyulup uyulmadığı sık sık denetlenir. Örneğin kesim yapacak kişinin Musevi inancını bilen olması gereklidir. Ayrıca kullanılacak tesis ve kap kacağın da özel bir takım kurallara göre yapılandırılması gerekir. Sık sık denetimler olacağı için işyerinin mesafesi de fiyata etki yapacaktır. Fiyatın tespiti için Bilginer Belgelendirme firmamıza başvurduğunuz takdirde gerekli incelemeler sonucunda size bir fiyat çıkarılacaktır.
Kosher, Koşer, Kaşer Belgesinin Ekonomik Faydası
Her belgenin çıkışında bir gereklilik olduğunu unutmamak lazım. Bazen inanç, bazen kültürel bazen de teknolojik gelişmeler olabilir bu sebepler. Binlerce yıldır insanlık sürekli değişip gelişerek yenilikler ortaya koymaktadır. Makineleşme ile gelen değişimler bazı gıda maddelerinin aslının verdiği faydayı minimize edilmesine sebep olurken potansiyel faydasını da yok etmektedir. Her inanç kendine uygun ürünlerin satıldığı yerlerden alışveriş yapmak ister. Bu sebeple bir Müslüman üreticinin, pazar olarak Musevi inancına sahip olan bir şehri veya ülkeyi hedefliyorsa bu belgeyi alması zorunluluk haline gelmiştir.
0 Yorum