ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Nedir?

Eren Bilgiseverer

20 Şubat 2022

ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi

ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, işletmelerin kimyasal atıklarını, çıkardıkları doğal çevreye rahatsızlık verecek ses, toz, gürültü, titreşim gibi her türlü etkeni ve bunun çevresel etkilerini analiz edip çevre odaklı uygulamaları kontrol altına alan yönetim sistemi standardıdır.

Şirket araçlarının yağ damlatmaları, egzost emisyon ölçümleri, fabrika bacaları, doğal kaynak tüketimleri, atık piller, yemek artıkları, çöpler gibi her detay ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi dokümantasyonunda ele alınması gereken konulardır.

Yeşil Mutabakat ve  ISO 14001 Belgesi

Yeşil Mutabakatı kısaca Avrupa Birliği’nin (AB’nin) İklim değişikliği ile mücadele edebilmek adına start verdiği yeni dönüşümsel ekonomik değişim planı olarak tanımlayabiliriz. 27 AB üyesi devlet, 2050 yılına kadar iklim açısından nötr (sıfır emisyon) hale getirme sözünü vermişlerdir. Bu hedef doğrultusunda, emisyonları 2030 yılına kadar 1990 seviyelerine kıyasla en az %55 azaltma dileği dile getirilmiştir. Yeşil Mutabakat bu hedefe ulaşabilmenin yol haritası olarak kullanılacak ekonomik dönüşüm modelinin adıdır.

Yeşil Mutabakatın en az pandemi kadar belki daha da fazla olacak şekilde ekonomimizi, özellikle ihracatımızı etkilemesi bekleniyor. Bu durum ISO 14001 Belgesi’nin önemini daha da artıracaktır. Çünkü AB, Yeşil Mutabakat adını verdiği karbon nötr uygulamalarını somut adımlar atarak başlatma kararı aldı. Bu durum İngiltere’yi dahil ettiğimizde neredeyse ihracatımızın yarısını gerçekleştirdiğimiz AB ile ticaretimizin çevre ile ilgili uygulamalarla ve bu uygulamaların sonuçları ile karşılaşılması anlamına geliyor.

Konu sadece ihracat yapan işletmeleri ilgilendirmiyor. İhracat yapan şirketlerin tedarik zincirindeki firmalar da artık çevre yönetimi ile ilgili taleplerle sıklıkla karşılaşacak. İlk etapta sınırda karbon vergisi başlatacak olan AB’nin ilerleyen dönemde çevre ile ilgili dayatmaları da yürürlüğe sokmasıyla firmalara yeni yükler binecektir. AB’nin yeşil mutabakat kararından ilk etkilenecek sektörler alüminyum, demir-çelik ve çimento olacaktır. Elektrik ve gübre de diğer etkilenecek sektörlerdir.

AB ülkelerine alüminyumda %50, çimentoda %35, demir çelikte %11 olan ihracatımızın gerekli önlemler alınmadığı takdirde bu durumdan olumsuz etkileneceği açıktır. Türkiye’nin AB Yeşil Mutabakat’ına ve ETS (Emisyon Ticaret Sistemi)’ye dahil olması durumunda, elektrik ticaretinin yanı sıra; rafine petrol ürünleri, eczacılık ürünleri, kimya ürünleri, basit metal, elektrik-optik ürünler gibi çeşitli sektörlerin de  büyük ölçüde etkilenebilecekleri öngörülmektedir.  Dolayısıyla Yeşil Mutabakatın, AB’ye yapılan mal ve hizmet ihracatını etkileyecek yeni kural ve prosedürler ortaya çıkaracağı çok açıktır. AB ülkeleriyle ekonomik ilişkilerde yeni çevreci, gümrük dışı engellerle karşılaşmamak için uyum gayretlerine ihtiyaç vardır. Bu uyum gayretleri de raporlama ve standartları sağlama sürecinde yeni maliyetler ve prosedürlerin oluşması anlamına gelmektedir.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından hazırlanan İhracat 2021 raporunda belirtildiği gibi iklim değişimi ve sürdürülebilirlik, esas etkilerini işletmeler üzerinde göstermektedir. Üreticiler, uluslararası düzenlemeler ile kendilerini geliştirerek alıcıların ve perakende müşterilerin hassasiyetlerine göre davranır ve o yolda bir plan çizer

T.C. Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve AB Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Bahar GÜÇLÜ’nün anlatımı ve sunumuyla “Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Olası Etkileri”ni sitesinden detaylı olarak izleyebilirsiniz. Özel sektörün 1 numaralı ekonomi örgütü TÜSİAD, Avrupa Yeşil Mutabakatı Döngüsel Ekonomi Eylem Planı’nın Türk İş Dünyası’na Neler Getireceğini sorgulayan raporunu kamuoyuna açıkladı.

Devletin ekonomideki en üst kademesi Ticaret Bakanlığı, gelişmeler ışığında Yeşil Mutabakat’la ilgili eylemplanı hazırladı:

iso 14001

Iso 14001

 

ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi’nin Faydaları Nelerdir?

Üst paragrafta değindiğimiz gibi firmalarda çevreci yaklaşıma verilen önem bütün dünyada hızla artarken çevreci ürünlerin gün geçtikçe daha çok tercih edilir olduğu da bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. Çevreye saygılı kuruluşların ürünlerine olan müşteri talebinin giderek artması da halkın çevre kirliliğine karşı bilinçlendiğini gösteriyor. Aslına bakılırsa ticari olarak zorunluluk olan bu belge, sosyal çevre için de oldukça önemlidir.Bu yönüyle hem ticari hemde sosyal çevresel sorumluluklarımız anlamında ISO 14001 gerekli bir belgedir.

ISO 14001 İç Denetçi Eğitimi’nde %10 İndirim

Sadece sertifika yetmez. ISO 14001 İç Denetçi Eğitimi ile firma mensuplarına  ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi Standardı’na göre iç denetim teknikleri konusunda bilgilendirmek, denetim gerekliliklerini kavramış ve etkin bir şekilde denetim gerçekleştirebilecek kuruluş içi denetçiler yetiştirmek de dahil olmak üzere eğitimlerimiz mevcuttur. Bilginer Belgelendirme olarak gerek danışmanlık hizmetimiz gerekse hizmetimiz içinde yer alan eğitimlerimizi artan maliyetlere rağmen İstanbul ve Ankara’daki firmalarımıza %10 indirim kampanyası başlatmış bulunmaktayız.

 

ISO 9001 Belgesi Nasıl Alınır?

Bu konuyla ilgili bilgiler için buraya tıklayınız.

ISO 14001 Çevre Yönetim Belgesi Nedir?

Bu konuyla ilgili bilgiler için buraya tıklayınız.

 

Bilginer Belgelendirme Eğitim Danışmanlık Ticaret Ltd. Şti.

 

Bu başlıklarda ilginizi çekebilir…

En Ucuz ISO 27001 Belgesi

En Ucuz ISO 27001 Belgesi

Zamların gelmesiyle birlikte tüm ISO Belgelerinin fiyatı arttı. Bilginer Belgelendirme danışmanlık firması olarak siz değerli müşterilerimize özel, bütün şartları zorlayarak fiyatlarımızı sabit tuttuk ve en ucuz ISO 27001 belgesini sahip olma avantajı sunuyor....

En Ucuz ISO 9001 Belgesi

En Ucuz ISO 9001 Belgesi

En Uygun ISO 9001 Belgesi Son zamlarla birlikte ISO belgeleri de fiyat artışlarından nasibini aldı. Ancak Bilginer Belgelendirme Danışmanlığı firması olarak özellikle Ankara ve İstanbul’da bütün şartları zorlayarak fiyatlarımızı sabit tuttuk ve en ucuz ISO 9001...

Sakarya Gıda Güvenliği 

Sakarya Gıda Güvenliği 

Gıda Güvenliği Sakarya Sakarya ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi gıda sektöründe ürün/hizmet üreten kuruluşlarda güvenli ve sağlıklı gıda üretimi için geliştirilen bir standarttır. Sakarya ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi bu hedefe ulaşmak için tehlike...

0 Yorum

Bir İçerik Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir