COC Belgesi

Eren Bilgiseverer

1 Eylül 2020

Günümüz dünyasında Avrupa Birliği ülkelerinde geçerliliği olan güvenlik gereklilikleri artık neredeyse bir zorunluluk haline gelmiştir. Ortaya konan normlar üretici firmaların nasıl üretim yapacaklarını net bir şekilde ortaya koymaktadır. Direktif kapsamına giren ürünlere baktığımızda yapı ve özellikleri bakımından farklı risklere sahip olabilmektedir. Bu direktiflerin kapsamına giren ürünlere konulmakta olan CE işareti açısından COC yani Certificate of Conformuity yani Uygunluk Sertifikası oldukça önemli olmakla beraber bu sertifikaya sahip olabilmek adına EN yani Avrupa Standartlarına uygunluk kriter olmaktadır. 

COC Belgesi Nedir?

COC aslında orman ürünü hammaddesinin tüketiciye ulaşıncaya kadarki tüm kademeleri içerisine alan bir sistemin belgesidir. Dünyanın hemen her yerinde milyonlarca hektarlık ormanlık alan FSC Orman Yönetimi Standartlarına uygundur. Ve bu uygunluğu belgelenmiştir. FSC-COC FOREST, Orman Yönetimi Konseyi baş harflerinden oluşmaktadır. Tüm dünyadaki koruma zinciri programı olan COC’nin yönetilmesi, standartların sağlanması, birtakım orman kuruluşlarını bir araya getiren ve kâr amacı gütmeyen bir oluşum olarak bilinmektedir.

COC belgesi müşteri bakımından genel safhaların başarılı bir şekilde işlediğinin beyanı niteliğindedir. Kalite Yönetim Sistemleri ile benzerdir ancak burada orman ürünlerine yönelik bir belgelendirmeden söz etmek mümkündür. Orman ürünleri üzerinde yer alan FSC-COC etiketi, tüketicinin ahşap, kereste, kâğıt ürünü ve benzeri ürünleri alırken güven açısından tercihini etkileyen bir etmendir. Bu durum kaliteli olanı da ön plana çıkartmaktadır. Hem üretici hem de tüketici açısından memnuniyet yaratan ve güven ortamı oluşturan bir belge niteliğindedir.

FSC-COC yani Orman Yönetim Konseyi Koruma Zinciri Belgesi ürünün iyi yönetilmiş olan ağaç kesiminden ortaya çıktığını, üretilen bu ürünlerin kontrolsüz kesimlerden çıkan hammaddeden oluşmadığını, ondan ayrıldığını ifade etmektedir. Üretilen ürünün ormandan sırasıyla üretim dönüşüm ve dağıtım aşamalarında tüketiciye kesinti olmadan geldiği yolu gösterir, belgeler. Bu sistemin uygulandığına dair en büyük gösterge ürün ve hammadde üzerinde FSC logosu ve kayıt numarası olmaktadır. FSC Belgesine sahip firmalar FSC logosu taşırlar ve bu logo ile hangi firmaların bu sistemde kayıtlı olduğu görülebilir.

COC Belgesi Nasıl Alınır?

Orman ürünleri ile üretim yapan bir firmada FSC standardının uygulanması ön koşuldur. Bu standardın uygulanması ve akabinde yapılacak denetimler ile uygun görüldüğü takdirde bu belge alınabilmektedir. Denetim aşaması için direkt olarak firma ile temasa geçilmez. Bu noktada belirli standartlara taşıyan firmalara yetki verilir. Ardından bu standart çerçevesinde denetimler yapılır. Belge verilen firmalar aylık online şeklinde internet üzerinden açıklanmaktadır. 

COC Belgesinin Amacı Nedir?

Orman ürünlerinin ormanın ekolojik dengesine herhangi bir zarar vermeden elde edilmesi. Ormana yapılacak herhangi bir müdahalenin toplum ve ekosisteme zarar vermeyecek derece olması. Halkın uzun bir süre zarfında orman ürünlerinden faydalanırken aynı zamanda bu ürünlerin sürdürülebilir oluşunu destekleyen, uzun dönem yönetim planlarına katılımda bulunabilecekleri bir sistemin geliştirilmesi olarak sıralanabilir.

COC Sisteminin Faydaları Nelerdir?

  • Dünya üzerinde insan girmemiş, el değmemiş doğal ormanların yapısını korur.
  • Dünyada kullanımı tehlikeli olan böcek ilaçlarının kullanımını ve olası riskleri ortadan kaldırır.
  • Ormanı oluşturan ve oksijen dengesine en büyük katkıyı sağlayan ağaçların genetik anlamda değişimini engeller.
  • Dünya genelinde orman bölgelerinde yaşayan yerel halkın haklarını korur.
  • Ormanların azalmasına karşı tedbirler alır.
  • Orman ürünleri tüketiminde kontrolü sağlayarak kayıt altına alır.
  • Senede en az bir defa sertifikalı organizasyonların uygunluk açısından durumunu kontrol eder.
  • Elde edilecek olan ürünün doğasına iyi bakılmış ve iyi yönetilmiş ormanlardan temin edildiğini, kontrollü şekilde sağlandığını garanti eder.
  • Elde edilen ürünlerin kontrolsüz ağaçlardan gelmediğini doğrular.
  • Örnek vermek gerekirse etiket üreten bir firmanın etiketi meydana getirdiği kâğıdın üretimi esnasında kullanılan hammaddesinin iyi yönetilmiş bir ormandan elde edildiğini ortaya koyar.
  • İşlenerek oluşturulacak olan etiketin üretim, depolama ve sevkiyat aşamalarında karışmayı engelleyici bir sistem kurar.

Kimler COC Belgesi Almalıdır?

Orman ürünlerini işleyen, üreten, dönüştüren, pazarlama ve dağıtımı ile uğraşan tüm firmalar bu belgeyi almak durumundadırlar. Sektörel olarak baktığımızda ise kereste firmaları, mobilya üreticileri, kâğıt üreticileri, matbaalar ve kâğıt üretimine dayalı hizmet sunan tüm firmaları saymak mümkündür. Kısaca özetlemek gerekirse orman kaynaklı hammadde kullanan bütün firmalar bu sistemi kurmakla beraber şartları yerine getirerek bu belgeye sahip olabilmektedir. 

Bu başlıklarda ilginizi çekebilir…

Pvoc Belgesi

Pvoc Belgesi

İhracat denildiği zaman ülkemizde hem işlenmiş hem de yarı işlenmiş mamuller oldukça önemlidir. Tekstil ürünlerinden gıdaya, demir çelik ürünlerinden makine ekipman ve yedek parçalarına kadar oldukça geniş bir alanda Cezayir’e mal akışı sağlanmaktadır. Ülkemiz...

SASO Belgesi

SASO Belgesi

Türkiye de dahil olmak üzere tüm dünya genelinde Suudi Arabistan ihracatı yapacak olanlardan standartların sağlandığını gösteren bir belge istenmektedir. Diğer ülkelerde de hemen hemen aynı standartlara sahip farklı belgeler istenmektedir. İhracat için Arabistan’ın...

0 Yorum

Bir İçerik Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir