Helal Gıda Belgesi Nasıl Alınır?
Helal gıda belgesi almak için öncelikle işletmenizin tüm hammadde ve katkı maddelerinin helal hallerinin onaylı olması gerekmektedir. İlk olarak olarak numune alınır ve bu numuneler akredite olmuş kuruluşlar tarafından incelenerek helalliği onaylatılır veya reddedilir.
Özellikle İslam ülkelerine ihracat yapmak istiyorsanız helal belgesi almak zorundasınız. Helal belgesi olmayan ürünlerin Mısır, Sudan, Suudi Arabistan gibi ülkelere girişi yasaktır ve bu nedenle gümrükte mallarınız kalabilir.
Helal sertifikalı ürünlerin sağladığı gıda güvenliği tescillendirilmesi, helal sertifikalı ürünlerin gayrimüslimler tarafından da tercih edildiğini göstermektedir. Bir ürünün helal sertifikası alabilmesi için 5 kişilik bir heyetin onayından geçmesi gerekiyor. Bu heyette bir kişi Diyanet İşleri Başkanlığı’nca görevlendirilir.
Firmaya Helal Belgesi Verilmez
Burada şu hususun altını çizmekte fayda var; “Belge, firmaya değil ürüne verilir.” yani firmaya helal belgesi verilmez. Bir firmanın 20 tane ürünü vardır. Ayrı ayrı ürünlere verilir. O yüzden A firması helal belgelidir diyemezsiniz. Herhangi bir ürünü helaldir diyebilirsiniz. Helal belgesi alabilmeniz için gıda güvenliği belgesine sahip olmanız gerekir. Helal gıda ile ilgili dökümanlarınızın istenilen şekilde düzenlenmesi konusunda ve Bilginer Belgelendirme olarak sizlere danışmanlık veriyoruz.
Önce belge bazında değerlendirilir. Ürün bazında neler var, neler yok buna bakarak ilk değerlendirme yapılır. Ardından belirlenen tarihte kalite uzmanları ve Diyanetin görevlendirdiği din adamıyla birlikte kurumunuza denetleme için gelinir. Burada bütün belgeler yerinde incelenir ve süreç tamamlanır. Din görevlisi de inanç hassasiyeti boyutuyla kontrolü yaptıktan sonra belgeleriniz bir üst kurulda denetime geçer.
Burada helal gıdanın hassasiyetine dayanarak süreç devam ediyor. Süreci denetleyen görevliler ve Diyanetin görevlendirdiği din görevlisi son kontrolü yaptıktan sonra kullandığınız bütün ürünlerde ve katkı maddelerinde helal ve sakıncasız olduğunu belgelenir. Sonra helal sertifikası alıyorsunuz ve ürüne de baklava dilimi içinde helal logosunu vurma yetkisini almış olursunuz.
Bu belgeyi aldıktan sonra oh içim rahat artık istediğim gibi hareket edebilirim diyemiyorsunuz. Sektöre göre değişmekle birlikte yılda en az iki kere işletmeniz ve sektörünüz habersizce denetimden geçiyor. Taahhüdünüze uymadığınız zaman ve eksik işlem yaptığınız zaman diğer kalite belgelerinden farklı bir uygulama yapılıyor. Diğer kalite işlemlerinde size uyarı verebilirler, belgeniz askıya alınabilir. Burada yaptığınız en ufak bir ihmal, en ufak bir hatada belgeniz iptal ediliyor. Bu da firmanın prestiji açısından sıkıntılar ortaya çıkaracaktır.
Helal Gıda Belgelendirmesi
Hammaddenin üretiminden başlayarak, tüm üretim süreçleri dahil olmak üzere, ambalajlama, nakil, depolama ve sunum zincirinde sürdürülebilir helal güvenilirliğinin sağlanması helal gıda hassasiyeti taşıyan insanlar için son derece önemlidir. Bunun da yolu “Helal Gıda Belgelendirmesi”dir.
Helal Belgelendirme
Belgelendirme işlemleri tamamlanmış olan et ve et ürünleri ile ilgili Helal Gıda Belgelendirmesi incelemelerinde standartta belirtilen şartlar İslami kurallara uygunluk ve gıda güvenliği yönüyle şu şekilde sıralanmıştır:
- Kesilecek hayvanda olması gereken şartlar,
- Kesim işlemini gerçekleştirecek olan kasabın taşıması gereken nitelikler,
- Kesimde kullanılacak araç ve gereçler,
- Kesimin besmele ile yapılması
- Kesimhanelerin özellikleri,
- Dinlendirme,
- Kesim öncesi ve sonrası kontroller,
- Kesim işlemleri,
- Ambalaj malzemeleri,
- Üretimde kullanılan tüm girdiler,
- Depolama, taşıma.
Helal Belgesi İçin Aranan Asgari Şartlar
- Ürünün ham maddeden başlayarak mamül madde aşamasına kadar bütün prosesleri, ürün bileşiminde bulunan bütün maddelerin ve katkı maddelerinin menşei, ve temini bakımından İslami kriterlere ve insani gereklere uygun olması,
- Ürünün paketleme malzemelerinin ve depolama şartlarının insani gereklere ve İslami kriterlere uygun olması,
- İyi üretim uygulamaları (GMP), iyi hijyen uygulamaları (GHP) ve HACCP şartlarını sağlaması,
- Gerek ürünün üretim aşamalarında, gerek ürün bileşiminde yer alan bütün unsurlarda, İslami kriterlere, insani gereklere, sağlık ve temizlik şartlarına, beslenme bakımından gerekliliğe uygun vasıfları taşımalıdır.
Helal Gıda Belgesi’nin Faydaları
- Helal gıda sertifikası bulunan bir firmanın güvenilir gıda yapar
- Çevreye zarar vermez
- İş sağlığı ve iş güvenliği açısından bütün tedbirleri alır
- İnanç hassasiyetini gözeten bir üretim yapar
- Gıda ürününde alkol ve benzerleri bulunmaz
- Kullandığı katkı maddelerinde sağlığa zararlı ürünler olmaz
- HACCP ve ISO gibi uluslararası kalite ve güvenlik standartlarına uygun üretimlerin ayrıca İslami şartlara da uygunluğunu da göstermiş oluruz
- Helal gıda arayışında olan ülkelere yapılacak ihracatta yaşanacak sıkıntıların önüne geçilmiş ve dolayısıyla Helal Gıda Uygunluk Belgesine sahip firmaların pazar payları artmış olur.
0 Yorum