Türkiye de dahil olmak üzere tüm dünya genelinde Suudi Arabistan ihracatı yapacak olanlardan standartların sağlandığını gösteren bir belge istenmektedir. Diğer ülkelerde de hemen hemen aynı standartlara sahip farklı belgeler istenmektedir. İhracat için Arabistan’ın Medinah, Jeddah, Riyadh ve Dammam limanlarında rahat ve sorunsuz bir transfer sağlamak adına bu belge sağlanmalıdır. Bu belge Suudi Arabistan ihracat standart organizasyon kurallarını belirlemektedir. Suudi Arabistan’ın tüm dünya ülkeleri için zorunlu tuttuğu Saso belgesi ülkemiz ihracatçıları tarafından da belgeler tamamlanarak temin edilmek durumundadır.
SASO Belgesi Nedir?
Suudi Arabistan ile ihracat işlemlerini sorunsuz bir şekilde yapabilmek adına mutlaka alınması gereken bir belge olan Saso belirli prosedürleri kapsar. Öncelikle testi yapılmamış ürünler var ise laboratuvarlarda testi yapılmaktadır. Test işlemleri bittiğinde gerekli evraklar sağlandığında belge de hızlı bir şekilde çıkarılmaktadır. Bu belge ile ürün son kullanıcıya ulaşmadan önce olası problemleri ortadan kaldırma adına önemlidir.
Hem Türk hem de yabancı ihracatçıların ürünlerinin sevkiyatını problemsiz bir şekilde yapabilmek için Suudi Arabistan’ın istediği bu sertifikayı temin etmek durumundadırlar. Suudi Arabistan Standard Organisation’ın kısaltması olan Saso, Arabistan ile ilgili standartları hazırlamaktadır. İthalat esnasında ise gümrükte Saso sertifikası ile standartlara uygunluğu teyit etmektedir.
Kısaca belirtmek gerekirse Türkiye Cumhuriyeti’ne tabi firmaların Suudi Arabistan’a yapacakları ihracatta kullanmak durumunda oldukları belgedir. Bu belge her ihracat sevkiyatı için ayrı ayrı düzenlenmektedir. Belge ortalama 4 gün gibi kısa bir sürede verilmektedir. Bu sebeple belge alacak kişilerin işlemleri son güne bırakmaması son derece önemlidir.
İhraç edilecek olan ürün ne olursa olsun Suudi Arabistan’a yapılacak tüm ihracatta uygun değerlendirmesi gerekir. Bu değerlendirme aşaması sonucunda ihraç edilecek olan ürün ya da ürünlerin Suudi Arabistan Standartlarına uygun olduğuna dair belge hazırlanacaktır.
Saso belgesi yapılan ihracat neticesinde Suudi Arabistan’da aşağıdaki standartlara uygunluğu teyit etmektedir; Tüketici güvenliği, halk sağlığı, dini ve genel ahlakın korunması, ulusal güvenlik, aldatıcı uygulamaların önüne geçilmesi ve çevrenin korunması.
SASO Belgesi Alma Aşamaları Nelerdir?
İlk olarak ihracatı yapılacak ürünler adına proforma faturanın düzenlenmesi gerekmektedir. Sonrasında ise ürünler için şayet mevcut ise TSE Belgesi ve CE Belgesi gibi süreci hızlandıracak evrakların hazırlanması gerekiyor. Bu evraklar hazırlandıktan sonra aracı firma ile iletişime geçerek başvuru belgelerini talep edebilirsiniz.
Saso belgesi almak için birtakım evrakların hazır edilmesi gerekmektedir. Bunlar arasında;
- Şirketin adı
- Proforma fatura
- İletişim bilgileri
- Şirkete ait şayet varsa ISO belgeleri
- Ürünlere ait varsa kalite belgeleridir.
Bu belge ve evraklar aracı kuruma ulaştırıldıktan sonra denetim için bir tarih kararlaştırılır. Tarih belirlenmesi akabinde ihracatı yapılacak ürünlerin önceden verilen bilgiler doğrultusunda incelenerek Saso belgesi alımı için herhangi bir sorunun teşkil edip etmediğine bakılacaktır. Şayet herhangi bir problem yok ise belgeler hızlı bir şekilde düzenlenecektir.
Kimler SASO Belgesi Almalıdır?
Saso belgesi sadece belirli bir sektör için değil, Türkiye ya da diğer ülkelerde üretilmiş olan tüm ürünler için geçerli olmaktadır. Şayet Suudi Arabistan’ın önceden belirlemiş olduğu ülke standartlarına uyumlu olmayan bir ürün var ise ihracat söz konusu olamaz. Bu bakımdan Türkiye’deki üretici ya da ihracatçı şayet Suudi Arabistan’a ürünlerini göndermek istiyor ve oradaki pazarda yer edinmek istiyorsa bu belgeyi mutlak suretle edinmelidir.
Saso onayı kapsamındaki ürünler ise TSE ve Saso arasındaki anlaşma baz alınarak Türkiye üretilmiş olan tüm ürünleri kapsamaktadır. Yani ihraç edilecek ürün ne olursa olsun standartları karşıladığı takdirde Saso belgesi alınabilmektedir. Ancak ve elbette tüm bu akreditasyon sürecini de gerçekleştirmekle yükümlüdür. Yani ihraç edilecek ürün TSE belgeli bir ürün olsa dahi Saso belgesi zorunluluğu ortadan kalkmamakta ve mutlaka Saso belgesi zorunlu olarak alınmaktadır. Ancak TSE ve Saso standartlarının hemen hemen aynı nitelikte olduğunu belirtmek gerekiyor.
Bu sebeple TSE onaylı ürünlerin Saso onayı almaları pekte zor değildir. Öyle ki firmalar ülkemizde dahi bir ürün üretebilmek ve piyasada pazara sunabilmek için TSE onayını mutlak suretle almak zorundadır. Bu belge ile birlikte Saso belge başvurusunda bulunmak da mümkündür. Bu sayede hem yurt içi satışı yaparken aynı ürünleri Suudi Arabistan pazarında da alıcı ile buluşturması mümkün olmaktadır.
0 Yorum